LESNÍ POŽÁRY

26.08.2012 14:28

Požáry travních porostů, požáry ploch osazených zemědělskými plodinami a především lesní požáry představují v současné době závažný problém. Problém tkví, zejména u lesních požárů, v terénech nepřístupných pro požární techniku a v obtížné dodávce vody pro hasební zásah. Požár se může nekontrolovatelně šířit i pod povrchem vysušené lesní hrabanky. Zejména v jarních a letních měsících je riziko vzniku lesních požárů značně vysoké. Stačí i malá jiskra či špatně uhašený nedopalek cigarety. Požár lesních porostů má i zásadní vliv na životní prostředí.

 

Pojmy:

Les – pozemek větší než 0,5 ha s pokryvem korunami stromů (nebo s ekvivalentní úrovní zakmenění) větším než 10% plochy. Stromy by měly být schopny v dospělosti dosáhnout minimální výšky 5 m in situ (ve svém přírodním prostředí).

Zahrnuje: lesní školky a semenné sady, které tvoří integrální součást lesa, lesní cesty, vykácené linky, protipožární pásy a další malé nezalesněné oblasti uvnitř lesních celků, lesy v národních parcích, přírodních rezervacích a jiných chráněných oblastech speciálního environmentálního, vědeckého, historického, kulturního nebo duchovního zájmu, větrolamy se stromy na ploše větší než 0,5 ha a šířce větší než 20 m.

Lesní požár - oheň, který vypukne a šíří se v lese a na jiných lesních pozemcích nebo vypukne na jiných pozemcích a šíří se do lesa a na jiné lesní pozemky. Nezahrnuje: předepsaný nebo řízení požár, obvykle za účelem redukce nebo eliminace množství nahromaděného palivového dříví, ležícího na zemi (v požární ochraně např. užívané „nahlášené pálení dřeva“).

 

 

Zabezpečení požární ochrany

 

Řada lesních požárů je způsobena nedbalostí a porušením předpisů z oblasti požární ochrany. Proto je nutné neustále připomínat a uplatňovat předpisy z oblasti požární ochrany, např. ustanovení v § 1 odst. 2 zákona č. 133/1985 Sb., o požární ochraně, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákona o požární ochraně“): „Každý je povinen počínat si tak, aby nezavdal příčinu ke vzniku požáru, neohrozil život a zdraví osob, zvířata a majetek.“ Nutností je také dodržovat preventivní opatření ke snížení rizika vzniku lesních požárů.

 

Jednou z možností je minimalizovat nejen počet lesních požárů nařízením kraje, které stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru. Toto je stanoveno v § 27 odst. 2 písm. b) zákona o požární ochraně. Dobou zvýšeného nebezpečí vzniku požárů může být období nadměrného sucha, tj. období s dlouhodobým nedostatkem srážek, s dlouhodobě vysokou teplotou vzduchu či nízkou půdní a vzdušnou vlhkostí.


 

 

Vypalování

 

Důsledně by se měl dodržovat zákaz vypalování porostů fyzickými osobami uvedený v § 17 odst. 3 písm. f) zákona o požární ochraně. Pokud fyzická osoba vypaluje porosty, dopustí se přestupku podle § 78 odst. 1 písm. s) zákona o požární ochraně a za tento přestupek jí může příslušný orgán hasičského záchranného sboru, vykonávající státní požární dozor,uložit pokutu až do výše 25 000 Kč.

Zákaz vypalování porostů pro právnické osoby a podnikající fyzické osoby je uveden v § 5 odst. 2 zákona o požární ochraně: „Právnické a podnikající fyzické osoby nesmí vypalovat porosty. Při spalování hořlavých látek na volném prostranství jsou povinny, se zřetelem na rozsah této činnost, stanovit opatření proti vzniku a šíření požáru. Spalování hořlavých látek na volném prostranství včetně navrhovaných opatření jsou povinny předem oznámit územně příslušnému hasičskému záchrannému sboru kraje, který může stanovit další podmínky pro tuto činnost, popřípadě může takovou činnost zakázat.“ Při porušení této povinnosti se dopustí právnická nebo podnikající fyzická osoba správního deliktu podle § 76 odst. 2 písm. n) zákona o požární ochraně. Za tento správní delikt jim může být uložena pokuta až do výše 500 000  Kč.

 

Jen málokdo si uvědomuje, že vypalování je velice nebezpečnou činností a „nevinné“ vypalování může skončit tragicky a dojít k mnoha milionovým škodám.

 

Za zmínku také stojí ustanovení § 78 odst. 1 písm. p) zákona o požární ochraně, kdy se přestupku na úseku požární ochrany dopustí ten, kdo zanedbá z hlediska požární ochrany dohled nad osobami, které nemohou posoudit následky svého jednání. Další ustanovení tohoto paragrafu uvádí, že přestupku se dopustí i ten, kdo způsobí svým jednáním požár, nejde-li o trestný čin, nebo také ten, kdo nedodrží zásady požární bezpečnosti při používání otevřeného ohně nebo jiného zdroje zapálení.

 

Zdroj: Hasiči Bruntál

Zpět

Kontakt

SDH Lubojaty
Lubojaty 35
742 92 Bílovec 5
okres Nový Jičín
IČO 65472578

+420 773 747 272
+420 607 080 585

© 2012 - 2023 SDH Lubojaty

Tvorba www stránek zdarmaWebnode